top of page
Changestartshere_raammetvliegengaas.jpg

ontwerp van
TRAIN DE TRAINERS
VOOR LEERKRACHTEN

Workshops en rondleidingen: vaak staat lang en aandachtig luisteren hier centraal. Om te kunnen leren hebben veel mensen meer nodig dan dat. 
Wij doen het anders.
Onze workshops werken ervaringsgericht en participatief.  En wat blijkt? De workshops die we maken, slaan aan bij leerlingen BSO. En tegelijk ook bij leerlingen TSO en ASO.  Zo kan het dus ook.

Voor het ontwerpen van deze workshops voor leerlingen en Train de Trainers voor leerkrachten werk ik samen met Ines van kanttekening.com

Onze samenwerking startte met een traject rond ‘kritisch burgerschap’ dat ik begeleidde in Ines’ klas, zevendejaars BSO.   Ines en ik merkten doorheen dit traject dat we ontzettend complementair denken, voelen en werken.  

 

Onze eerste samenwerking volledig van scratch kwam na een vraag van Fairfin vzw om een workshop te maken voor scholieren rond duurzaam bankieren. Ikzelf zorgde voor de methodieken, opbouw en flow van de workshop, Ines voor de toets bij haar leerlingen en de invulling van noden van leerkrachten voor de Train de Trainers die we erna ontwierpen.

‘He, wat doet de bank met mijn geld’ ontwikkelden we initieel voor derde graad BSO en testten we later ook uit in TSO, ASO en in de andere graden. Deze workshop bleek overal een succes!
Jaren later geven we nog steeds  over heel Vlaanderen en Brussel jaarlijks een vijftal Train de Trainers voor leerkrachten, afgewerkt met een kant-en-klare handout.

Afbeelding-3_edited.jpg
IMG_20180414_185740.jpg
Ines en ik ontwerpen momenteel een nieuwe reeks workshops rond de thema's macht en privilege. De Train de Trainers is reeds besteld door het Hannah Arendt instituut, en door diverse lerarenopleidingen. Onze droom is dat steeds meer leerkrachten met onze niet zo traditionele aanpak aan de slag gaan.
 
 
Qua onderwerpen staan we open voor de thema's die er leven. Samenwerkingen met cultuurhuizen, musea, provinciebesturen en vzw’s behoren tot de mogelijkheden.
Onze uitgangspunten zijn:
  • geen enkele jongere is in sé ongeïnteresseerd. De manier waarop dingen gebracht worden, gaat te vaak uit van de ASO-standaard.
  • Ook BSO leerlingen hebben recht op informatie, op leren, én op leuke workshops

kant

en klaar

Changestartshere_duurzaambankieren
HÉ, WAT DOET DE BANK MET MIJN GELD?

In de train de Trainers krijg je alle tools, handvatten en handouts aangereikt om nadien met dit thema in je klas aan de slag te gaan. Het niet erg sexy thema 'duurzaam bankieren' wordt bovendien op verfrissende en interactieve wijze aangebracht.

Changestartshere_extinctionrebellion
MACHT EN PRIVILEGES

In de train de Trainers krijg je alle tools, handvatten en handouts aangereikt om nadien met dit thema in je klas aan de slag te gaan.

Zo worden de moeilijke thema's 'macht' en 'privileges' behapbaar voor leerkracht én leerlingen.

KANT EN KLAAR AANBOD

WAT MENSEN ZEGGEN

—  VERANTWOORDELIJKE LERARENOPLEIDING NA EEN TRAIN DE TRAINERS VOOR LEERKRACHTEN IN OPLEIDING

‘zeer enthousiaste, geëngageerde en inhoudelijke sterke begeleiding. Weet duidelijk van aanpakken'.

bottom of page